Merdeka2023

Seremban, 27 September 2023 (Korporat SUKNS) – Persidangan Pertama (Khas) Penggal Pertama DUN Negeri Sembilan Yang Ke-15 menyaksikan Upacara Mengangkat Sumpah Jawatan dan Menandatangi Surat Sumpah Ahli-ahli Dewan Undangan Negeri di hadapan Yang di-Pertua Dewan Undangan Negeri (DUN). Upacara diketuai oleh Dato’ Seri Aminuddin Harun dan diikuti oleh Dato’ Seri Jalaluddin Alias yang juga merupakan Exco Kanan Kerajaan Negeri Sembilan serta barisan Exco dan ADUN-ADUN lain. ADUN Rantau, Dato’ Seri Mohamad Hasan dan ADUN Chennah, Anthony Loke Siew Fook bagaimanapun tidak hadir atas urusan rasmi tidak dapat dielakkan.

Sebelum itu, Dato’ MK Ibrahim Abd. Rahman dipilih sebagai Yang di-Pertua Dewan Undangan Negeri (DUN) Negeri Sembilan Yang Ke-15. Usul pelantikan MK Ibrahim, 67, diketengahkan oleh Menteri Besar, Dato’ Seri Aminuddin Harun yang juga Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) Sikamat dan ia telah disokong oleh ADUN Pertang, Dato’ Seri Jalaluddin Alias.

Setiausaha DUN Negeri Sembilan, Mohd. Amin Ludin sebelum itu memaklumkan pihaknya telah menerima dua pencalonan bagi jawatan Yang di-Pertua DUN tersebut. Namun menurut beliau, satu pencalonan telah ditolak kerana tidak memenuhi syarat yang ditetapkan di bawah Peraturan 2, Perintah 7 (1) Undang-Undang Tubuh Kerajaan Negeri Sembilan.

“Untuk makluman semua ahli yang berhormat, saya telah menerima dua pencalonan untuk jawatan Yang di-Pertua Dewan.

“Bagaimanapun menurut Peraturan 2, Perintah 7 (1) iaitu tiap-tiap ahli yang hendak mencadangkan nama seseorang ahli untuk dipilih menjadi Yang di-Pertua hendaklah memastikan terlebih dahulu yang ahli itu suka berkhidmat kiranya dipilih, dan hendaklah memberitahu Setiausaha Majlis sekurang-kurangnya tujuh hari akan cadangannya itu sebelum mesyuarat.

“Salah satu pencalonan telah ditolak kerana tidak memenuhi syarat yang ditetapkan di bawah Peraturan 2, Perintah 7 (1) tersebut,” katanya.

Sementara itu, Setiausaha Dewan memaklumkan, aturan pemilihan dan pelantikan Timbalan Yang di-Pertua DUN yang turut dijadual berlangsung pada persidangan hari ini telah ditangguhkan.

“Saya telah menerima notis bahawa pihak kerajaan telah menarik balik pencalonan jawatan Timbalan Yang Dipertua Dewan, pada masa yang sama pihak pembangkang telah mengemukakan calon untuk jawatan Timbalan Yang Dipertua namun tidak dapat mengemukakan surat setuju terima jawatan dari calon sekiranya dipilih selaras dengan Peraturan 2, Perintah 7 (1) dan Perintah 8, Peraturan-Peraturan Perintah-Perintah Tetap DUN Negeri Sembilan.

Persidangan Kedua (Perasmian) Penggal Pertama DUN Negeri Sembilan yang Ke-15 akan diadakan pada 9 hingga 13 Oktober nanti.

Pada Pilihan Raya Negeri (PRN) yang berlangsung pada Ogos lalu, gabungan kerjasama parti Pakatan Harapan (PH) dan Barisan Nasional (BN) memenangi sebanyak 31 kerusi DUN di negeri daripada keseluruhan 36 buah kerusi yang dipertandingkan sekali gus membentuk majoriti dua pertiga dalam DUN Negeri Sembilan. Perikatan Nasional (PN) pula memenangi baki lima lagi kerusi DUN.