citfPilah

Seremban, 29 MAC 2022 (Korporat SUKNS) - Menteri Besar Negeri Sembilan, Dato’ Seri Aminuddin Harun telah menyempurnakan Majlis Sambutan Hari Air Sedunia Peringkat Negeri Sembilan Tahun 2022 di Masjid Lambar, Labu. Majlis sambutan diadakan di Masjid Kampung Lambar, Labu, iaitu salah sebuah masjid di negeri ini yang menggunakan sumber air bawah tanah. Turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Dr Razali Ab Malek, Ahli-ahli EXCO, Ketua-ketua Jabatan Negeri dan Persekutuan.

Aminuddin berkata, sumber air bawah tanah berpotensi dibangunkan sebagai alternatif bagi mengurangkan kebergantungan pada sumber air permukaan. Langkah itu penting bagi menangani risiko perubahan iklim global yang boleh menggugat bekalan sumber air. Beliau sekali gus memberikan contoh banjir di Negeri Sembilan pada Disember tahun lalu menyebabkan bekalan air bersih di Kampung Puom, Jelebu, terjejas. Antara sumber air alternatif yang boleh diterokai dan dimanfaatkan kini ialah air bawah tanah yang terdapat dalam lapisan akuifer bawah tanah iaitu terbentuk secara geologikal melalui batu, pasir dan kerikil yang menampung air dalam kuantiti yang banyak.

"Secara purata, enam peratus daripada 971 bilion meter padu air setahun yang diterima melalui hujan, akan meresap ke dalam tanah dan menjadi air tanah," katanya sempena sambutan Hari Air Sedunia yang bertemakan iaitu 'Melestarikan Sumber Air - Memanfaatkan Air Bawah Tanah'.

Beliau menjelaskan, potensi air bawah tanah perlu dikaji untuk dijadikan sumber baharu air negara.

"Pengurusan air yang cekap dan bersepadu harus dilaksana bagi memastikan sumber berharga ini dapat kekal digunakan generasi akan datang. Bagi memastikan sumber ini kekal dan boleh digunakan secara mapan, pengurusan air yang bersepadu serta cekap harus dilaksanakan.

"Justeru, beberapa inisiatif dan perancangan digariskan demi masa depan air bawah tanah, yang akan membabitkan dua peringkat utama, iaitu Pembangunan Teras dari 2021 hingga 2030 dan Pembangunan Eksponen dari 2031 hingga 2040.

"Secara tuntas, saya berharap seluruh jabatan dan agensi di Negeri Sembilan sentiasa menggembleng usaha serta memahami kepentingan merealisasikan pengurusan sumber air secara bersepadu," katanya.

Pelbagai aktiviti telah diadakan sempena Sambutan Hari Air Sedunia Peringkat Negeri Sembilan Tahun 2022 termasuk pertandingan kuiz dan pameran dari agensi berkaitan bagi memberikan kefahaman serta kesedaran kepada orang awam terutama fungsi-fungsi agensi terbabit dalam menguruskan air secara bersepadu.

Pada majlis itu, Aminuddin turut melancarkan Buku Mewah (Coffee Table Book) bertajuk 'Melestarikan Sungai Anugerah Berharga' yang mengandungi maklumat jaringan sungai telah didaftarkan di seluruh Negeri Sembilan serta video pembelajaran bertajuk 'Alamat Sungai'.

Katanya, bahan bacaan dan tontonan video tersebut dapat memberikan pengetahuan kepada orang awam mengenai sungai-sungai berhampiran rumah mereka sekali gus mengetahui kesan daripada aktiviti-aktiviti yang dilakukan di rumah mereka kepada sungai.

citfPilah

Tampin, 10 Mac 2022 (Korporat SUKNS) - Restoran makanan segera, McDonald’s yang dibuka di Tampin merupakan restoran yang ke-302 di negara ini dan yang ke-12 di Negeri Sembilan tampil dengan keunikan tersendiri apabila bangunannya mengambil seni bina bumbung panjang iaitu rumah tradisional Negeri Sembilan. Ini menjadikan satu-satunya restoran McDonald’s dalam negara berkonsepkan sedemikian rupa dan antara restoran McDonald’s setingkat terbesar di negara ini. Pembinaan bangunan ini turut mendapat khidmat nasihat serta rujukan daripada pihak Lembaga Muzium Negeri Sembilan (LMNS) bagi mengetengahkan keunikan seni bina negeri ini.

Bagi tujuan meningkatkan kemahiran kognitif dan keyakinan diri golongan kanak-kanak istimewa, sebuah Bilik Terapi Sensori Ronald McDonald (RMSR) telah diwujudkan di restoran makanan segera McDonald Tampin. Menteri Besar Negeri Sembilan, Dato’ Seri Aminuddin Harun telah menyempurnakan Majlis Perasmian McDonald’s Tampin dan Bilik Terapi Sensori Ronald McDonald. Turut hadir, Setiausaha Kerajaan Negeri, Dato’ Dr Razali Ab Malek, Ahli-ahli EXCO dan ketua-ketua jabatan negeri.

Beliau berkata pembukaan restoran makanan segera tersebut, selain membuka peluang pekerjaan kepada penduduk setempat akan bakal menjadi tarikan pelancongan di daerah ini.

“Sebelum ini, tapak restoran ini merupakan tapak Rumah Rehat Tampin yang sudah lama tidak beroperasi. Justeru, Kerajaan Negeri mempelbagaikan hasil dengan mewujudkan kerjasama dengan Gerbang Alaf Restaurants Sdn. Bhd. untuk menjadikan lokasi strategik ini sebagai tarikan pelancongan”

Menurut Pengarah Urusan dan Rakan Operasi Tempatan Mcdonald’s Malaysia, Dato’ Azmir Jaafar berkata, bilik terapi sensori berkenaan disediakan khas untuk kanak-kanak istimewa khususnya daripada keluarga berpendapatan 40 peratus terendah (B40).

“Sehingga kini, Persatuan Kebajikan Ronald McDonald Malaysia (RMHC) Malaysia telah membangunkan sebanyak 35 cawangan buah bilik terapi sensori di seluruh negara dengan kos tajaan lebih dari RM4 juta. Ia telah memanfaatkan lebih daripada 7,000 orang kanak-kanak istimewa termasuk di Sabah dan Sarawak.

Pada majlis berkenaan juga McDonald’s Malaysia turut menyerahkan bayaran zakat korporat bernilai RM180,000 kepada Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (MAINS) yang diwakili oleh Pengerusi MAINS, Dato’ Dr. Abd. Aziz Sheikh Ab. Kadir.

Sementara itu, Ahli Terapi Cara Kerja RHMC, Muhammad Yusof Abdul Kadir berkata, RMSR di Tampin berkenaan boleh digunakan mengikut sesi selama 45 minit dengan had tiga kanak-kanak dalam satu-satu masa. Menurutnya, kemudahan berkenaan mempunyai dua bilik iaitu satu bilik sensori iaitu bilik rawatan dan kedua ialah bilik menunggu.

“Bilik rawatan dikendalikan oleh ahli terapi bertauliah dan dilengkapi dengan peralatan-peralatan yang merangsang deria. Dalam bilik ini, boleh membantu merangsang tujuh jenis deria yang membantu perkembangan kognitif dan pembelajaran,” katanya.

citfPilah

Seremban, 14 Februari 2022 (Korporat SUKNS) - 1.  DYMM Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz Ibni Almarhum Tuanku Munawir berkenan mencemar duli menyempurnakan pelancaran Lagu Identiti Negeri Sembilan. Turut berkenan berangkat ke majlis tersebut DYMM Tuanku Ampuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Aishah Rohani Tengku Besar Mahmud dan anakanda baginda YAM Tunku Besar Seri Menanti, Tunku Ali Redhauddin Tuanku Muhriz dan YAM Tunku Zain Al-’Abidin Tuanku Muhriz. Keberangkatan baginda sekeluarga disambut oleh YAB Menteri Besar Negeri Sembilan Darul Khusus, Dato’ Seri Aminuddin Harun dan isteri Datin Seri Wan Hasni Wan Yusof.

Hadir sama Undang Yang Empat dan Dato’ Syahbandar Sungai Ujong. Majlis yang berlangsung secara sederhana dan ringkas itu dihadiri kira-kira 300 orang termasuk kenamaan, ahli-ahli EXCO serta Ahli Dewan Undangan Negeri (ADUN) dan ketua-ketua jabatan dengan pematuhan prosedur operasi standard (SOP) ditetapkan Majlis Keselamatan Negara (MKN).

Menteri Besar, Dato’ Seri Aminuddin Harun berkata, lagu identiti Negeri Sembilan tersebut adalah projek kerajaan negeri dalam memastikan negeri ini mempunyai satu identiti khas dalam bentuk lagu yang mengangkat keunikan negeri yang kaya dengan budaya tersendiri itu.

“Projek ini adalah rakaman dan nyanyian semula sebuah lagu asal dan penghasilan lima lagu baharu menonjolkan identiti Negeri Sembilan di bawah seliaan komposer terkenal, Fauzi Marzuki. Ia telah dicetuskan oleh Tuanku Muhriz yang menitahkan supaya nyanyian Datuk Aishah iaitu Lambaian Negeri dirakam dan dinyanyikan semula tanpa mengubah sebarang susunan muzik dan lirik.

“Melalui penghasilan album ini, kerajaan negeri berharap rakyat di negeri ini dan Malaysia khususnya dapat mengenali budaya Negeri Sembilan melalui lirik, susunan muzik dan keharmonian yang wujud melalui dendangan lagu tersebut,” katanya kepada pemberita selepas Majlis Pelancaran Lagu Identiti Negeri Sembilan.

Menurut Aminuddin, produk akhir bagi projek berkenaan adalah menerusi penghasilan album lagu identiti Negeri Sembilan. 

“Tunku Zain Al-‘Abidin merupakan Penasihat Kehormat bagi pelaksanaan dan penghasilan projek lagu ini. Album Lagu identiti Negeri Sembilan mengandungi enam buah lagu iaitu Lambaian Negeri (Dato’ Aishah), Orang Kito (Ito), Pepatih Pepitih (Ewal), Dirgahayu Yang di-Pertuan Besar (Fitri), Nogori (Waris) dan Moh Dogheh (Dato’ Aishah),” katanya. 

Moh Dogheh juga merupakan lagu rasmi bagi sektor dan industi pelancongan Negeri Sembilan dan boleh dimuat turun melalui platform Spotify, iTunes, JOOX dan YouTube. Antara penulis lirik yang terlibat adalah Hairul Anuar, Ito, Lokman Ghani (Lokgha), Mulyazi dan Waris.

Projek itu turut mendapat kerjasama Jabatan Kebudayaan dan Kesenian Negara (JKKN), Negeri Sembilan.

citfPilah

Seremban, 21 Februari 2022 (Korporat SUKNS) - Menteri Besar Negeri Sembilan, Dato’ Seri Aminuddin Harun telah menyempurnakan Majlis Perasmian Pembukaan Semula Restoran A&W Seremban dan Kafe Jamaica Blue di Taman Tasik Seremban. Aminuddin berkata, Restoran A&W di Seremban yang diberi nafas baharu dengan pengubahsuaian berkonsepkan moden retro memberi nilai tambah kepada bandar berkenaan sebagai salah satu tarikan yang ikonik.

“Restoran A&W di Seremban ini satu-satunya bangunan lama yang masih dikekalkan sejak dibuka pada 1978 dan banyak meninggalkan nostalgia kepada masyarakat di sini.

“Tentunya, konsep retro ini sesuai dengan imej A&W yang telah lama menjadi tempat lepak kegemaran orang ramai selama beberapa dekad,” katanya.

Beliau berkata pembukaan restoran A&W itu turut membantu meningkatkan ekonomi Negeri Sembilan sekali gus memberi peluang kerjaya kepada masyarakat setempat dengan seratus peratus kakitangannya merupakan penduduk sekitar. Aminuddin juga turut mengajak pemain industri terutamanya usahawan perniagaan makanan dan minuman untuk memanfaatkan strategi inovasi dan kreativiti bagi menjadikan Negeri Sembilan sebagai syurga makanan terkenal.

Sementara itu, pengendali jenama restoran makanan segera, A&W Malaysia Sdn. Bhd. (A&W) menyasarkan pembukaan lebih 150 cawangan baharu di seluruh negara menjelang 2025, melibatkan peruntukan sebanyak RM75 juta. Ketua Pegawai Eksekutifnya, George Ang berkata, untuk tahun ini, syarikat merancang untuk menambah 25 cawangan baharu terutamanya di Sabah dan Sarawak.

“Kami sudah mempunyai 70 cawangan A&W di Semenanjung dan salah satu pelan pengembangan syarikat adalah untuk membuka cawangan baharu di Malaysia Timur. Menjelang 2025, kami perlu mencapai sasaran membuka lebih 150 cawangan di seluruh negara, selaras dengan visi dan misi syarikat untuk meluaskan jenama ini,” katanya.

Menurut George, pihaknya menyasarkan jualan bernilai RM200 juta tahun ini menerusi 95 cawangan A&W di seluruh negara. Tambahnya, konsep moden retro yang yang diketengahkan restoran A&W, selain pengenalan menu-menu baharu diyakini dapat meningkatkan jualan.

“Dalam masa terdekat sempena Hari Raya Aidilfitri dan bulan Ramadhan, kami akan memperkenalkan menu baharu berasaskan cita rasa Melayu.

“Selain itu, pembukaan Kafe Jamaica Blue yang pertama di cawangan A&W Seremban ini merupakan salah satu kerjasama strategik syarikat untuk menawarkan kepelbagaian kepada pelanggan,” ujarnya.

citfPilah

Seremban, 10 Februari 2022 (Korporat SUKNS) - Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz Ibni Almarhum Tuanku Munawir berkenan berangkat mencemar duli untuk menyempurnakan Majlis Perasmian Menara Majlis Agama Islam Negeri Sembilan (MAINS) yang terletak di Jalan Taman Bunga, Seremban.

Turut hadir sama, Undang Yang Empat, Tunku Besar Tampin dan Dato’ Shahbandar Sungei Ujong. Perasmian bangunan setinggi 18 tingkat itu setelah ia siap sepenuhnya pada tahun 2016 dan telah mula diduduki pada tahun 2017 selepas mula dibina pada tahun 2012 dengan melibatkan kos berjumlah RM72.2 juta. Menteri Besar Negeri Sembilan, Dato’ Seri Aminuddin Harun berkata, ketika ini 90 peratus daripada premis yang berada di bangunan berkenaan telahpun diduduki oleh jabatan-jabatan di bawah MAINS selain disewa oleh agensi lain selain MAINS dan pihak swasta.

“Adanya bangunan Menara MAINS ini, suasana bekerja akan lebih kondusif untuk semua dan diharapkan ia dapat memberikan ketenangan bekerja kepada warga kerja MAINS seterusnya membantu meningkatkan produktiviti dan mutu perkhidmatan awam kepada umat Islam di Negeri Sembilan.

“Sesungguhnya di samping dapat memberikan keselesaan kepada pelanggan MAINS, bangunan baharu ini juga diharapkan dapat memberikan suntikan semangat lebih tinggi kepada warga kerja MAINS untuk melaksanakan tanggungjawab mereka dan mempertingkatkan taraf kecekapan dan kualiti kerja mereka,” kata beliau sewaktu berucap dalam majlis tersebut.

Sementara itu, tambah Menteri Besar, kewujudan Menara MAINS itu juga selari dan tepat pada waktunya selepas penstrukturan semula MAINS.

“Pada awal tahun 2021, Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan telah memberi titah dan perkenan agar MAINS distrukturkan semula bagi tujuan penambahbaikan pengurusan dan pentadbiran. 

“MAINS dijadikan sebagai sebuah agensi mengurus hal ehwal agama Islam bertaraf Badan Berkanun Diasingkan Saraan dan Bebas (BBDSB) yang mana penstrukturan semula telah menyatukan beberapa agensi agama di bawah pentadbirannya.

“Penyatuan ini adalah tepat pada masanya selari dengan kewujudan Menara MAINS yang menjadi pusat perkhidmatan bagi urusan zakat, wakaf, pengurusan harta orang Islam dan kaunseling,” kata beliau lagi.

Aminuddin dalam pada itu turut berterima kasih kepada pentadbiran kerajaan negeri terdahulu yang telah merancang pembinaan Menara MAINS sehingga ia tersergam pada hari ini.

Selepas menyempurnakan titah dan gimik perasmian, Tuanku Muhriz yang turut diiringi oleh putera baginda, Tunku Besar Seri Menanti, Tunku Ali Redhauddin Tuanku Muhriz kemudiannya juga berkenan untuk melawat ruang pameran serta pejabat yang berada di bangunan tersebut