SEREMBAN, 31 Ogos (Rabu)
- Seramai lebih 18,000 orang membanjiri Padang Majlis Perbandaran Seremban dalam sambutan Hari Kebangsaan Peringkat Negeri Sembilan 2016 yang diadakan di Padang Majlis Perbandaran Seremban.

Berangkat menyaksikan majlis sambutan ialah Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan Tuanku Muhriz Ibni Almarhum Tuanku Munawir dan Tunku Ampuan Besar Negeri Sembilan Tuanku Aishah Rohani Almarhum Tengku Besar Mahmud.

Turut hadir Dato’ Undang Luak Sungai Ujong, Dato’ Klana Petra Dato’ Haji Mubarak Bin Dohak, Dato’ Undang Luak Rembau, Dato’ Lela Maharaja Dato’ Haji Muhamad Sharip bin Haji Othman dan Tunku Besar Tampin, Tunku Syed Razman bin Tunku Syed Idrus Al-Qadri serta Tunku Isteri serta Tunku Besar Seri Menanti Tengku Ali Redhauddin Ibni Tuanku Muhriz dan Dato’ Syahbandar Sungei Ujong Dato’ Seri Utama Haji Badrudin Haji Abdul Khalid.

Sebanyak 109 Kontinjen yang terdiri seramai 13,000 orang peserta yang terdiri daripada daripada Jabatan dan Agensi Kerajaan, Badan-Badan Berkanun, Pasukan Beruniform, Pelajar-Pelajar Sekolah, Parti-Parti Politik, NGO, Veteran Tentera, Institut Pengajian Tinggi Awam, Pasukan Keselamatan, Syarikat-Syarikat Swasta mengambil bahagian dalam perarakan perbarisan Sambutan Hari Kebangsaan pada tahun ini. Daripada jumlah itu seramai 1,300 orang adalah penyertaan kontinjen daripada Gabungan Belia dan Gen Y Negeri Sembilan.

Turut ditampilkan adalah Perarakan Aset daripada Kenderaan Konvoi Jalur Gemilang, JKR, Jabatan Pertahanan Awam, Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ), Jabatan Penjara, Jabatan Bomba dan Penyelamat, Polis Diraja Malaysia dan Angkatan Tentera Malaysia.

Acara dimulakan dengan perarakan masuk Kumpulan Kawalan Kehormatan Utama dengan memberi Hormat Diraja kepada Keberangkatan Duli Yang Maha Mulia Tuanku Yang Dipertuan Besar Negeri Sembilan. Seramai tiga pegawai dan 103 anggota pelbagai pangkat dari Batalion Ke-15 Rejimen Askar Melayu Di Raja, Kem Senawang yang diketuai oleh Mejar Azwadi bin Ahmad dan Pegawai Panji-Panji Pasukan dipimpin oleh Lt. Holilul Adha bin Jalaludin.

Tarian Perang atau “War Dance” dipersembahkan oleh seramai 1,000 anggota yang disertai oleh Gabungan Pasukan Keselamatan Negeri Sembilan iaitu 1 Briged, Polis Diraja Malaysia, Jabatan Imigresen, Jabatan Bomba dan Penyelamat, Jabatan Pertahanan Awam, Jabatan Penjara dan Ikatan Relawan. Kumpulan Pancaragam Gabungan 1 Briged diketuai oleh Pegawai Waren 2 Mohd Nazri bin Mohd Rizuan dengan kekuatan tentera seramai 40 orang. Perarakan masuk kontinjen-kontinjen dimulakan dengan pembawa bendera oleh Angkatan Tentera Malaysia dan Pelajar dari Sekolah Menengah King George V, Seremban.

Tetamu terhormat yang turut hadir Menteri Besar Negeri Sembilan Dato’ Seri Utama Haji Mohamad bin Haji Hasan serta isteri Raja Datin Seri Salbiah binti Tengku Nujumudin, Speaker Dewan Undangan Negeri, Dato’ Dr. Haji Awaludin Bin Said, Setiausaha Kerajaan Negeri Sembilan Dato’ Mat Ali bin Hassan, Ahli-Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri, Wakil-Wakil Rakyat dan Pegawai-Pegawai Kanan Kerajaan Negeri Sembilan.


Kenderaan Baru Bagi Meningkatkan Aktiviti Penguatkuasaan Di Negeri Sembilan


Seremban, 27 Jun 2019 (Korporat SUKNS) - Kerajaan negeri memperuntukkan sebanyak RM1.68 juta bagi pembelian 10 kereta jenis Toyota Hilux dan lima Mitsubishi Outlander yang akan digunakan penguatkuasa pentadbiran kerajaan negeri bagi meningkatkan dan memantapkan aktiviti penguatkuasaan bagi bidang tugas masing-masing.

Baca selanjutnya...

Tuanku Muhriz Berangkat Ke Rumah Terbuka Aidilfitri Negeri Sembilan


Seremban, 17 Jun 2019 (Korporat SUKNS) - Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan Tuanku Mukhriz Almarhum Tuanku Munawir dan Tunku Ampuan Besar Negeri Sembilan Tuanku Aishah Rohani Almarhum Tengku Besar Mahmud berkenan berangkat mencemar duli menghadiri Majlis Rumah Terbuka Aidilfitri Peringkat Negeri Sembilan.

Baca selanjutnya...

Setiausaha Kerajaan Negeri Antara Penerima Darjah Kebesaran Negeri Sembilan


Menteri Besar Negeri Sembilan Aminuddin Harun mengetuai senarai 340 penerima darjah kebesaran, bintang dan pingat Negeri Sembilan sempena ulang tahun ke-71 keputeraan Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan Tuanku Muhriz Ibni Almarhum Tuanku Munawir.

Baca selanjutnya...

 1. HEBAHAN
 2. KERATAN AKHBAR
 3. JAWATAN KOSONG
 4. TENDER/SEBUT HARGA
 5. NOTIS
 6. AKTA / PEKELILING
 7. TITAH UCAPAN
 8. TEKS UCAPAN YAB MBNS
 • Sebut Harga UP 22/2019 dan UP 23/2019 baru
  Kerja-Kerja Menaiktaraf Landskap di Rumah Pangsa Senawang 1, Daerah Seremban, Negeri Sembilan Darul Khusus.
  Kerja-Kerja Menaiktaraf Skim RAHR Daif di Negeri Sembilan - RAHR Batang Rokan Daerah Tampin, Negeri Sembilan Darul Khusus.
 • Sebut Harga JPV.NS.S. 12/2019 baru
  Membekal dan Menghantar Peralatan bagi Program Pembangunan Kawalan Makhluk Perosak Negeri Sembilan 2019.
 • Tender PKwNS/T/01/2019 baru
  Membekal, Menghantar, Memasang, Menguji, Mentauliah dan Menyelenggara (Dalam Tempoh Jaminan) Perkakasan dan Perisian Komputer Tahun 2019 bagi Pejabat Kewangan dan Perbendaharaan Negeri, Negeri Sembilan.
 • Sebut Harga JPV.NS.S. 18/2019 baru
  Membekal dan Menghantar Sexed Semen Beku dan Peralatan Untuk Program Unit Pembiakbakaan Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri Sembilan bagi Tahun 2019.
 • Sebut Harga SH/SUKNS/BIL.30/2019 baru
  Perkhidmatan Penyewaan Dan Pengurusan Mesin Fotostat Multifungsi Bagi Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Sembilan.

Selanjutnya...

 

Pautan Agensi

 • KSN
 • MDeC
 • MSC Malaysia
 • JPA
 • LHDN
 • myGOV
 • SPA
 • MAMPU
 • SPR
 • PCB
 • myGOV Mobile

Pautan Negeri

Capaian Terus