SEREMBAN, 13 Disember 2018 (Korporat SUKNS)
Menteri Besar Negeri Sembilan, YAB Tuan Haji Aminuddin Harun telah menyempurnakan Pelancaran Malaysia Vision Valley 2.0 (MVV 2.0) di Royale Chulan, Seremban hari ini. MVV 2.0 merupakan inisiatif pembangunan awam-swasta yang dijangka menjadi metropolis bertaraf dunia yang kompetitif, inklusif dan bersih. Pembangunan MVV 2.0 berhasrat untuk menyampaikan impak ekonomi kepada Malaysia dengan membawa masuk pelaburan antarabangsa dan tempatan serta mewujudkan pelbagai peluang pekerjaan dan perniagaan. Pembangunan ini berkeluasan 379,087 ekar (153,411 hektar) tanah yang merangkumi daerah Seremban dan Port Dickson.

Pelancaran MVV 2.0 tersebut telah disaksikan oleh Yang di-Pertua Dewan Undangan Negeri, YB Zulkefly Mohamad Omar; Setiausaha Kerajaan Negeri, YB Dr.Razali Ab Malik, Pengerusi Jawatankuasa Pelaburan, Perindustrian, Keusahawanan, Pendidikan dan Modal Insan, YB Dr. Mohamad Rafie Ab Malek dan Pengerusi Sime Darby Property Berhad, Tan Sri Dato’ Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz.

Majlis itu juga menyaksikan pelancaran Rancangan Pembangunan Komprehensif (CDP) MVV 2.0 dan publisiti bagi Pelan Tempatan MVV. CDP bagi MVV 2.0 mentakrifkan rancangan pertumbuhan bagi kawasan pembangunan ini, yang juga memberi penumpuan kepada pembangunan pemangkin, faedah ekonomi serta sosial, aspirasi kelestarian dan alam sekitar. CDP tersebut juga mengutamakan pelbagai aspek ekonomi, alam sekitar dan pembangunan sosial dalam lingkungan kawasan pembangunan MVV 2.0.

Menteri Besar juga melancarkan publisiti untuk Pelan Tempatan MVV 2045, yang menetapkan penggunaan zon tanah dan inisiatif pembangunan bagi menggerakkan MVV 2.0 ke hadapan. Pelan ini juga merangkumi pelan tindakan bagi pemeliharaan alam sekitar serta peningkatan aksesibiliti, infrastruktur, kebolehhunian (liveability) dan pembangunan industry dalam wilayah pembangunan MVV 2.0.

Penyediaan rancangan bagi pembangunan MVV 2.0 adalah bersifat inklusif kerana memberi peluang kepada komuniti sekitar untuk memberi pandangan dan idea untuk perancangan keseluruhan kawasan ini. Rancangan pembangunan juga telah disusun semula untuk memberi penekanan kepada beberapa kluster utama yang mempromosikan pelaburan berteknologi tinggi selaras dengan aspirasi negara. Projek-projek yang dilaksanakan akan menjadi pemangkin kepada pembangunan MVV 2.0. Perkara ini juga sejajar dengan kajian separuh penggal Rancangan Malaysia Ke-11, yang memberi penekanan kepada segmen industri berteknologi tinggi yang juga meliputi industri aeroangkasa.

MVV 2.0 mula melakar sejarah melalui pemeteraian Memorandum Perjanjian (MOA) di antara kerajaan negeri dan MVV Holdings Sdn. Bhd. (MVVHSB). Pelaksanaan MOA itu bertujuan untuk menetapkandasar bagi kesinambungan peranan dan fungsi pemaju induk MVV 2.0 iaitu Sime Darby Property Berhad melalui anak syarikatnya MVVHSB, dan kerajaan negeri melalui Sekretariat MVV (MVVS), berhubung peringkat permulaan pembangunan.

Selaras dengan keutamaan kerajaan negeri, Sime Darby Property Berhad merancang untuk membangunkan taman berteknologi tinggi dan perindustrian yang merupakan ‘heartbeat project’ pertama dalam kalangan enam projek ‘heartbeat’ yang telah dikenal pasti dalam fasa pertama pembangunan yang bakal diaktifkan. Sime Darby Property memiliki 2,838 ekar tanah dalam linkungan MVV 2.0 dan mempunyai pilihan untuk memperoleh tambahan 8,796 ekar daripada Sime Darby Berhad dalam tempoh lima tahun dari tarikh penyenaraiannya. Fasa pertama MVV 2.0 menjangkau tempoh pembangunan selama 30 tahun dan meliputi 27,000 ekar.

Sementara itu, Tan Sri Zeti Akhtar Aziz menyatakan Sime Darby Property Berhad akan melaksanakan projek ini sebagai pemaju induk, yang membolehkan syarikat memajukan dan meningkatkan nilai simpanan tanah dalam kawasan pembangunan. Sime Darby Property Berhad juga akan mengusahakan projek-projek utama yang bakal menjadi antara pemacu utama pertumbuhan ekonomi dan pembangunan sosial negara pada masa hadapan. Sime Darby Property Berhad turut memainkan peranan penting dalam MVV 2.0 dengan memberikan komitmen serta tumpuan utama terhadap pembangunan di Negeri Sembilan.

Berikutan MOA yang dimeterai, satu Memorandum Persefahaman (MOU) telah ditandatangani antara Perbadanan Teknologi Hijau Malaysia (Malaysia Green Technology Corporation) dan Kerajaan Negeri melalui MVVS. Berdasarkan MOU tersebut, pihak-pihak yang berkenaan telah bersetuju untuk bekerjasama dalam penyesuaian dan pelaksanaan konsep hijau dan pemboleh (enabler) teknologi hijau bagi projek MVV 2.0.

MVV 2.0 adalah sebahagian Rancangan Fizikal Negara (RFN) dan telah dikenal pasti sebagai salah satu daripada 17 Kawasan Zon Promosi Pembangunan yang diberi keutamaan di peringkat Kebangsaan. Projek Pembangunan ini juga merupakan sebahagian daripada Rancangan Struktur Negeri (RSN), yang bertujuan menempatkan Daerah Seremban dan Port Dickson sebagai sambungan kepada Greater Kuala Lumpur.


Selamat Datang Ke Portal Rasmi Kerajaan Negeri Sembilan

KDNK NEGERI SEMBILAN MENGIKUT JENIS AKTIVITI EKONOMI

Tuanku Muhriz Periksa Kawalan Kehormatan Hari Keputeraan

Tuanku Muhriz Periksa Kawalan Kehormatan Hari Keputeraan
KUALA PILAH, 25 Jan 2020 - Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan, Tuanku Muhriz Ibni Almarhum Tuanku Munawir berkenan memeriksa Kawalan Kehormatan bersempena Hari Keputeraan baginda ke-72.

Baca selanjutnya...

444 Terima Darjah Kebesaran, Bintang Dan Pingat Negeri Sembilan

444 Terima Darjah Kebesaran, Bintang Dan Pingat Negeri Sembilan
KUALA PILAH, 24 Jan 2020 - Pengerusi Lembaga Pengarah Universiti Kebangsaan Malaysia (UKM), Tan Sri Abdul Wahid Omar mengetuai senarai 444 penerima darjah kebesaran, bintang dan pingat Negeri Sembilan Hari Keputeraan Ke-72 Yang di-Pertuan Besar Negeri Sembilan Tuanku Muhriz Ibni Almarhum Tuanku Munawir. Abdul Wahid menerima Darjah Seri Setia Negeri Sembilan Yang Amat Cemerlang (SSNS) yang membawa gelaran Dato’ Seri. Selain Abdul Wahid, turut menerima darjah SSNS ialah Pengarah International Science Council Regional Office for Asia and the Pacific, Prof Emerita Datuk Dr. Mazlan Othman.

Baca selanjutnya...

 • bajet2020_2
  Titik fokus belanjawan mengurus dasar baharu

  .

 • Titik fokus belanjawan mengurus dasar sedia ada
  Titik fokus belanjawan mengurus dasar sedia ada
 • Titik fokus belanjawan pembangunan
  Titik fokus belanjawan pembangunan
 • Bantuan Anak Sekolah
  Bantuan Anak Sekolah
  Bantuan Anak Sekolah
 • Bantuan Anak Sekolah Diperluaskan Kepada Tingkatan 1
  Bantuan Anak Sekolah Diperluaskan Kepada Tingkatan 1
  Bantuan Anak Sekolah Diperluaskan Kepada Tingkatan 1
 • Bantuan Am Bulanan
  Bantuan Am Bulanan
  Bantuan Am Bulanan
 • Akaun Amanah Hal Ehwal Bukan Islam
  Akaun Amanah Hal Ehwal Bukan Islam
  Akaun Amanah Hal Ehwal Bukan Islam
 • Tabung Usahawan Negeri Sembilan
  Tabung Usahawan Negeri Sembilan
  Tabung Usahawan Negeri Sembilan
 • Tabung Usahawan Negeri Sembilan 1700 Usahawan
  Tabung Usahawan Negeri Sembilan 1700 Usahawan
  Tabung Usahawan Negeri Sembilan 1700 Usahawan
 • NSCORP
  NSCORP
  NSCORP
 • Elaun Setiausaha MPKK
  Elaun Setiausaha MPKK
  Elaun Setiausaha MPKK
 • Elaun Pengerusi MPKK
  Elaun Pengerusi MPKK
  Elaun Pengerusi MPKK
 • Bas Percuma Seremban
  Bas Percuma Seremban
  Bas Percuma Seremban
 • Peluasan Bas Percuma
  Peluasan Bas Percuma
  Peluasan Bas Percuma
 • Bilal Siak
  Bilal Siak
  Bilal Siak
 • Guru KAFA
  Guru KAFA
  Guru KAFA
 • Tahfiz Swasta
  Tahfiz Swasta
  Tahfiz Swasta
 • Bantuan Ibu Tunggal C4U
  Bantuan Ibu Tunggal C4U
  Bantuan Ibu Tunggal C4U
 • PH Gem
  PH Gem
  PH Gem
 • Liputan Internet
  Liputan Internet

  Liputan internet di perkampungan orang asli 3G dan 4G.

 1. HEBAHAN
 2. KERATAN AKHBAR
 3. JAWATAN KOSONG
 4. TENDER/SEBUT HARGA
 5. NOTIS
 6. AKTA / PEKELILING
 7. TITAH UCAPAN
 8. TEKS UCAPAN YAB MBNS
 • Kenyataan Sebut Harga JPV.NS.S 06/2020, JPV.NS.S 07/2020, JPV.NS.S 08/2020, JPV.NS.S 09/2020, JPV.NS.S 10/2020 baru
  • Membekal dan Menghantar 11 Ekor Lembu Pejantan Baka Kacukan Brahman dan 60 Ekor Lembu Betina Induk Kacukan Brahmankepada Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri Sembilan bagi Tahun 2020.

  • Membekal dan Menghantar 30 Ekor Lembu Induk Betina Kacukan Fresian untuk Program Pengeluaran Susu dan Pembiakbakaan Tahun 2020.

  • Membekal dan Menghantar 11 Ekor Lembu Pejantan Baka Kacukan Kedah Kelantan dan 25 Ekor Lembu Betina Induk Kacukan Kedah Kelantan kepada Jabatan Perkhidmatan Veterinar Negeri Sembilan bagi Tahun 2020.

  • Membekal dan Menghantar 10 Ekor Kambing Pejantan Baka Kacukan Tempatan dan 60 Ekor Kambing Betina Induk Baka Kacukan Tempatan untuk Program Pembiakbakaan Tahun 2020.

  • Membekal dan Menghantar 10 Ekor Bebiri Pejantan Baka Kacukan Tempatan untuk Program Pembakaan dan 60 Ekor Bebiri Induk Betina Kacukan Tempatan untuk Program Pembiakbakaan Tahun 2020.
 • Kenyataan Tender T/SUKNS/BIL.2/2020 baru
  Perkhidmatan Kawalan Keselamatan Tanpa Senjata Api di Kompleks Kraf, Jalan Keliling, Garaj Kenderaan Pejabat SUKNS, Muzium Astana Raja Kota, Muzium Diraja Seri Menanti & Muzium Teratak Za'aba, Batu Kikir bagi Tempoh Dua (2) Tahun.
  Peringatan: Kehadiran taklimat adalah diwajibkan. Sila bawa cop syarikat untuk pengesahan kehadiran. Hanya pemilik syarikat sahaja dibenarkan menghadiri lawatan tapak. Sebarang rayuan tidak akan diterima.
 • Sebut Harga BP05/2020 baru
  Kerja-Kerja Pendawaian Semula Bangunan Serta Kerja Berkaitan Di RUmah Pangsa Templer 1, Seremban.
 • Sebut Harga BP04/2020 baru
  Kerja-Kerja Mengalihkan Laluan Longkang Di Blok Q Serta Kerja-Kerja Berkaitan Di PPR Bersepadu Senawang.
 • Sebut Harga SH/SUKNS/BIL.3/2020 baru
  Kerja-Kerja Menaiktaraf dan Ubahsuai Pejabat Pengarah Tanah dan Galian Negeri Sembilan serta Kerja-Kerja Yang Berkaitan di Tingkat 4 Blok A dan Blok B Wisma Negeri, Seremban, Negeri Sembilan.
 • Sebut Harga SH/SUKNS/BIL.1/2020 baru
  Perkhidmatan Pengurusan Kafeteria di Kompleks Sukan Tan Sri Dr Hj Mohd Said Seremban 2 Bagi Tempoh Dua (2) Tahun.

Selanjutnya...

 

Pautan Agensi

sort

 • KSN
 • MDeC
 • MSC Malaysia
 • JPA
 • LHDN
 • myGOV
 • SPA
 • MAMPU
 • SPR
 • PCB
 • myGOV Mobile

Pautan Negeri

2

 • SUK Johor
 • SUK Kedah
 • SUK Kelantan
 • SUK Melaka
 • SUK Pahang
 • SUK Penang
 • SUK Perak
 • SUK Perlis
 • SUK Sabah
 • SUK Sarawak
 • SUK Selangor
 • SUK Terengganu

Capaian Terus

sort

 • Announcement
 • GuestBook
 • Publishing
 • SmartApp
 • Charter
 • Open Data
 • Gallery
 • Archive
 
 
Facebook
YouTube
Mobile
RSS
Statistic
Email