SEREMBAN, 13 Disember 2018 (Korporat SUKNS)
Menteri Besar Negeri Sembilan, YAB Tuan Haji Aminuddin Harun telah menyempurnakan Pelancaran Malaysia Vision Valley 2.0 (MVV 2.0) di Royale Chulan, Seremban hari ini. MVV 2.0 merupakan inisiatif pembangunan awam-swasta yang dijangka menjadi metropolis bertaraf dunia yang kompetitif, inklusif dan bersih. Pembangunan MVV 2.0 berhasrat untuk menyampaikan impak ekonomi kepada Malaysia dengan membawa masuk pelaburan antarabangsa dan tempatan serta mewujudkan pelbagai peluang pekerjaan dan perniagaan. Pembangunan ini berkeluasan 379,087 ekar (153,411 hektar) tanah yang merangkumi daerah Seremban dan Port Dickson.

Pelancaran MVV 2.0 tersebut telah disaksikan oleh Yang di-Pertua Dewan Undangan Negeri, YB Zulkefly Mohamad Omar; Setiausaha Kerajaan Negeri, YB Dr.Razali Ab Malik, Pengerusi Jawatankuasa Pelaburan, Perindustrian, Keusahawanan, Pendidikan dan Modal Insan, YB Dr. Mohamad Rafie Ab Malek dan Pengerusi Sime Darby Property Berhad, Tan Sri Dato’ Sri Dr. Zeti Akhtar Aziz.

Majlis itu juga menyaksikan pelancaran Rancangan Pembangunan Komprehensif (CDP) MVV 2.0 dan publisiti bagi Pelan Tempatan MVV. CDP bagi MVV 2.0 mentakrifkan rancangan pertumbuhan bagi kawasan pembangunan ini, yang juga memberi penumpuan kepada pembangunan pemangkin, faedah ekonomi serta sosial, aspirasi kelestarian dan alam sekitar. CDP tersebut juga mengutamakan pelbagai aspek ekonomi, alam sekitar dan pembangunan sosial dalam lingkungan kawasan pembangunan MVV 2.0.

Menteri Besar juga melancarkan publisiti untuk Pelan Tempatan MVV 2045, yang menetapkan penggunaan zon tanah dan inisiatif pembangunan bagi menggerakkan MVV 2.0 ke hadapan. Pelan ini juga merangkumi pelan tindakan bagi pemeliharaan alam sekitar serta peningkatan aksesibiliti, infrastruktur, kebolehhunian (liveability) dan pembangunan industry dalam wilayah pembangunan MVV 2.0.

Penyediaan rancangan bagi pembangunan MVV 2.0 adalah bersifat inklusif kerana memberi peluang kepada komuniti sekitar untuk memberi pandangan dan idea untuk perancangan keseluruhan kawasan ini. Rancangan pembangunan juga telah disusun semula untuk memberi penekanan kepada beberapa kluster utama yang mempromosikan pelaburan berteknologi tinggi selaras dengan aspirasi negara. Projek-projek yang dilaksanakan akan menjadi pemangkin kepada pembangunan MVV 2.0. Perkara ini juga sejajar dengan kajian separuh penggal Rancangan Malaysia Ke-11, yang memberi penekanan kepada segmen industri berteknologi tinggi yang juga meliputi industri aeroangkasa.

MVV 2.0 mula melakar sejarah melalui pemeteraian Memorandum Perjanjian (MOA) di antara kerajaan negeri dan MVV Holdings Sdn. Bhd. (MVVHSB). Pelaksanaan MOA itu bertujuan untuk menetapkandasar bagi kesinambungan peranan dan fungsi pemaju induk MVV 2.0 iaitu Sime Darby Property Berhad melalui anak syarikatnya MVVHSB, dan kerajaan negeri melalui Sekretariat MVV (MVVS), berhubung peringkat permulaan pembangunan.

Selaras dengan keutamaan kerajaan negeri, Sime Darby Property Berhad merancang untuk membangunkan taman berteknologi tinggi dan perindustrian yang merupakan ‘heartbeat project’ pertama dalam kalangan enam projek ‘heartbeat’ yang telah dikenal pasti dalam fasa pertama pembangunan yang bakal diaktifkan. Sime Darby Property memiliki 2,838 ekar tanah dalam linkungan MVV 2.0 dan mempunyai pilihan untuk memperoleh tambahan 8,796 ekar daripada Sime Darby Berhad dalam tempoh lima tahun dari tarikh penyenaraiannya. Fasa pertama MVV 2.0 menjangkau tempoh pembangunan selama 30 tahun dan meliputi 27,000 ekar.

Sementara itu, Tan Sri Zeti Akhtar Aziz menyatakan Sime Darby Property Berhad akan melaksanakan projek ini sebagai pemaju induk, yang membolehkan syarikat memajukan dan meningkatkan nilai simpanan tanah dalam kawasan pembangunan. Sime Darby Property Berhad juga akan mengusahakan projek-projek utama yang bakal menjadi antara pemacu utama pertumbuhan ekonomi dan pembangunan sosial negara pada masa hadapan. Sime Darby Property Berhad turut memainkan peranan penting dalam MVV 2.0 dengan memberikan komitmen serta tumpuan utama terhadap pembangunan di Negeri Sembilan.

Berikutan MOA yang dimeterai, satu Memorandum Persefahaman (MOU) telah ditandatangani antara Perbadanan Teknologi Hijau Malaysia (Malaysia Green Technology Corporation) dan Kerajaan Negeri melalui MVVS. Berdasarkan MOU tersebut, pihak-pihak yang berkenaan telah bersetuju untuk bekerjasama dalam penyesuaian dan pelaksanaan konsep hijau dan pemboleh (enabler) teknologi hijau bagi projek MVV 2.0.

MVV 2.0 adalah sebahagian Rancangan Fizikal Negara (RFN) dan telah dikenal pasti sebagai salah satu daripada 17 Kawasan Zon Promosi Pembangunan yang diberi keutamaan di peringkat Kebangsaan. Projek Pembangunan ini juga merupakan sebahagian daripada Rancangan Struktur Negeri (RSN), yang bertujuan menempatkan Daerah Seremban dan Port Dickson sebagai sambungan kepada Greater Kuala Lumpur.


Selamat Datang Ke Portal Rasmi Kerajaan Negeri Sembilan

KDNK NEGERI SEMBILAN MENGIKUT JENIS AKTIVITI EKONOMI

Negeri Sembilan Had Tempoh Waktu Operasi Perniagaan

Negeri Sembilan Had Tempoh Waktu Operasi Perniagaan
Seremban, 24 Mac 2020 (UKIK) - Semua premis makan, restoran, gerai makan tepi jalan dan perniagaan kenderaan saji di Negeri Sembilan hanya dibenarkan beroperasi dari pukul 7.00 pagi sehingga 8.00 malam berkuat kuasa Selasa ini sehingga 31 Mac depan.

Baca selanjutnya...

Sidang DUN Negeri Sembilan Tangguh

Sidang DUN Negeri Sembilan Tangguh
Seremban, 13 Mac 2020 - Persidangan Dewan Undangan Negeri (DUN) Negeri Sembilan yang dijadualkan berlangsung 30 Mac ini ditangguhkan, kata Speaker DUN Dato’ Zulkefly Mohamad Omar.

Baca selanjutnya...

COVID-19: Negeri Sembilan Tangguh Semua Program Awam

COVID-19: Negeri Sembilan Tangguh Semua Program Awam
Seremban, 12 Mac 2020 - Susulan situasi semasa COVID-19, semua program yang melibatkan orang ramai di Negeri Sembilan, termasuk sambutan Israk Mikraj yang dijadualkan 20 Mac ini, ditangguhkan.

Baca selanjutnya...

Stesen Janakuasa Tuanku Muhriz

Stesen Janakuasa Tuanku Muhriz
PORT DICKSON, 6 Mac 2020 - Stesen Janakuasa Tuanku Muhriz yang dirasmikan mampu menjana sejumlah 2,000 megawatt (MW) tenaga elektrik, sekali gus meningkatkan kapasiti penjanaan tenaga di Semenanjung Malaysia kepada 25,981 MW.

Baca selanjutnya...

 • Langkah Pencegahan COVID-19 Di Sekolah Dan Tempat Kerja
  Langkah Pencegahan COVID-19 Di Sekolah Dan Tempat Kerja
 • Situasi Terkini COVID-19 Di Malaysia – Kemaskini 16 Mac 2020
  Situasi Terkini COVID-19 Di Malaysia – Kemaskini 16 Mac 2020
 • Corona Virus Disease 19 (COVID-19) – World Cases
  Corona Virus Disease 19 (COVID-19) – World Cases
 • Pengesanan Kluster Kes COVID – 19 Di Malaysia – Sehingga 14 Mac 2020
  Pengesanan Kluster Kes COVID – 19 Di Malaysia – Sehingga 14 Mac 2020
 • Berita Palsu Lockdown COVID-19
  Berita Palsu Lockdown COVID-19
 • Panduan Penganjuran Atau Menghadiri Majlis / Kenduri Kahwin
  Panduan Penganjuran Atau Menghadiri Majlis / Kenduri Kahwin
 • Langkah Pencegahan COVID-19 Di Kenderaan Awam
  Langkah Pencegahan COVID-19 Di Kenderaan Awam
 • Langkah Pencegahan COVID-19 Di Sekolah
  Langkah Pencegahan COVID-19 Di Sekolah
 • Perhatian Kepada Golongan Berisiko
  Perhatian Kepada Golongan Berisiko
 • Kes COVID-19 di Malaysia: Pesakit Yang Sembuh dan Discaj
  Kes COVID-19 di Malaysia: Pesakit Yang Sembuh dan Discaj
 • Pasar Awam
  Pasar Awam
 • Pasar Malam
  Pasar Malam
 • Pasar Raya-Kedai Runcit-Kedai Serbaneka
  Pasar Raya-Kedai Runcit-Kedai Serbaneka
 • Premis Makanan
  Premis Makanan
 • Stesen Minyak
  Stesen Minyak
 1. HEBAHAN
 2. KERATAN AKHBAR
 3. JAWATAN KOSONG
 4. TENDER/SEBUT HARGA
 5. NOTIS
 6. AKTA / PEKELILING
 7. TITAH UCAPAN
 8. TEKS UCAPAN YAB MBNS
 • Notis Penangguhan Sebut Harga SH/SUKNS/BIL.8/2020baru
  Membekal, Menghantar, Memasang, Menguji, Mentauliah Dan Menyelenggara (Dalam Tempoh Jaminan) Projek Naik Taraf Local Area Network (Lan) Di Pejabat Hutan Daerah Negeri Sembilan Utara, Pejabat Tapak Semaian Mantin, Jabatan Hal Ehwal Agama Islam Dan Pemasangan Node Rangkaian Di Jabatan – Jabatan Pentadbiran Kerajaan Negeri Sembilan.
 • Notis Penangguhan Tawaran Tender T/SUKNS/BIL.4/2020baru
  Perkhidmatan Kajian Kemungkinan Mengenai Cadangan Pembangunan Lembah Aeroangkasa Negeri Sembilan.
 • Notis Penangguhan Tender PPNST (BAJA) 01/2020 (Dijadualkan tutup pada 3 April 2020) baru
  Membekal Dan Menghantar Bekalan Baja dan Bahan Pelengkap Jabatan Pertanian Negeri Sembilan Darul Khusus Tahun 2020.     .
 • Notis Pembukaan Sebut Harga SH/SUKNS/BIL.6/2020baru
  Kerja-Kerja Mengganti Wardrobe Dan Kabinet Dapur Asrama Lelaki Dan Perempuan Di Rumah Peranginan Kerajaan Negeri Serta Kerja-Kerja Berkaitan.
 • Notis Penangguhan Sebut Harga BP07/2020 Dan Tender SUKNS/T/BP1/2020baru
  Bahagian Perumahan Pejabat Setiausaha Kerajaan Negeri Sembilan Ingin Memaklumkan Penangguhan Penghantaran Bagi Dokumen Tender SUKNS/T/BP1/2020 Dan Sebutharga BP07/2020. Penangguhan Penghantaran Dokumen Ini Berikutan Arahan Melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Mulai 18 Mac 2020 Hingga 31 mac 2020 Di Seluruh Negara. Perintah Kawalan Ini Dibuat Dibawah Akta Pencegahan Dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 Dan Akta Polis 1967. Bahagian Perumahan Akan Memaklumkan Semula Tarikh Baru bagi Dokumen Berkaitan Dan Tuan/Puan Boleh Menyemak Didalam Portal Kerajaan Negeri Sembilan. Segala Kesulitan Amat Dikesali.
 • Notis Penangguhan Sebut Harga BP08/2020, BP09/2020, BP10/2020, BP11/2020, BP12/2020baru
  Penangguhan Sementara Lawatan Tapak Sebutharga Berikutan Arahan Melaksanakan Perintah Kawalan Pergerakan Mulai 18 Mac 2020 Hingga 31 mac 2020 Di Seluruh Negara. Perintah Kawalan Ini Dibuat Dibawah Akta Pencegahan Dan Pengawalan Penyakit Berjangkit 1988 Dan Akta Polis 1967. Bahagian Perumahan Akan Memaklumkan Semula Tarikh Baru Lawatan Tapak Sebutharga Diatas Dan Tuan/Puan Boleh Menyemak Didalam Portal Kerajaan Negeri Sembilan. Segala Kesulitan Amat Dikesali.
 • Notis Pembukaan Tender T/SUKNS/BIL.2/2020baru
  Perkhidmatan Kawalan Tanpa Senjata Api di Kompleks Kraf, Jalan Keliling, Garaj Kenderaan Pejabat SUKNS, Muzium Astana Raja Kota, Muzium Diraja Seri Menanti & Muzium Teratak Za'aba, Batu Kikir bagi Tempoh 2 (dua) Tahun.
 • Notis Kenyataan Penyebut Harga Yang Berjaya Bagi Sebut Harga SH/SUKNS/BIL.1/2020, SH/SUKNS/BIL.2/2020 dan SH/SUKNS/BIL.3/2020baru
  Perkhidmatan Pengurusan Kafeteria Di Kompleks Sukan Tan Sri Dr Hj Mohd Said Seremban 2 Bagi Tempoh 2 (dua) Tahun.
  Kerja-kerja Membersih dan Mengecat Pagar Kawasan Bangunan Wisma Negeri Serta Kerja-kerja yang Berkaitan di Seremban, Negeri Sembilan.
  Kerja-kerja Menaiktarafaf dan Ubahsuai Pejabat Pengarah Tanah dan Galian Negeri Sembilan serta Kerja-kerja yang Berkaitan di Tingkat 4, Blok A dan Blok B Wisma Negeri, Seremban, Negeri Sembilan.
 • Tender PPNST (BAJA) 01/2020baru
  Membekal dan Menghantar Bekalan Baja dan Bahan Pelengkap Ke Jabatan Pertanian Negeri Sembilan Darul Khusus Tahun 2020. (Perincian adalah seperti di lampiran Dokumen Tender).

Selanjutnya...

 

Pautan Agensi

sort

 • KSN
 • MDeC
 • MSC Malaysia
 • JPA
 • LHDN
 • myGOV
 • SPA
 • MAMPU
 • SPR
 • PCB
 • myGOV Mobile

Pautan Negeri

2

 • SUK Johor
 • SUK Kedah
 • SUK Kelantan
 • SUK Melaka
 • SUK Pahang
 • SUK Penang
 • SUK Perak
 • SUK Perlis
 • SUK Sabah
 • SUK Sarawak
 • SUK Selangor
 • SUK Terengganu

Capaian Terus

sort

 • Announcement
 • GuestBook
 • Publishing
 • SmartApp
 • Charter
 • Open Data
 • Gallery
 • Archive
 
 
Facebook
YouTube
Mobile
RSS
Statistic
Email